5 saker du bör veta innan du startar frisörsalong
Drömmer du om en helt egen frisörsalong där du kan bestämma själv när, var och hur du vill jobba?
Då kanske du är redo att starta eget. Men det är inte bara att hitta en bra lokal och köra på som man alltid gjort innan. Trots att man i Sverige kan jobba som frisör utan varken utbildning eller erfarenhet så bör man ha koll på hur det faktiskt fungerar innan man kastar sig ut i entreprenörskapet. Nedan har vi listat 5 saker du behöver veta innan du startar frisörsalong.
1. Hygieniska krav
Det finns vissa hygieniska krav man måste uppfylla för att öppna egen salong. Detta beror på att man jobbar med hår och hud, vilket alltid för med sig risken för sjukdomar. Dessa kraven ligger på kommun nivå, kolla därför med din kommun vad de kräver för att kunna öppna salong. T.ex. kan det vara krav på lokalens utformning eller att arbetsredskap som saxar, trimsaxar, kammar etc. måste rengöras efter varje kund.
2. Bolags form
Något som är bra att fundera över är vilken bolagsform du ska starta din verksamhet som frisör genom. Många frisörer med mindre verksamhet väljer att ha enskild firma, medan större företag ofta är aktiebolag. För att starta upp ett aktiebolag måste du ha minst 50 000 kronor i kapital. Det här kan antingen vara i form av ”riktiga” pengar eller din utrustning i företaget som uppgår till det värdet.
3. Utbud och sortiment
En framgångsrik frisörsalong har alltid ett stort urval av olika produkter för att kunna tillgodose kundernas behov och önskemål. Detta bör du också ha när du startar din verksamhet. När det kommer till att välja märken, kan det vara en bra idé att se över urvalet av toner, nyanser, färger och hårtyper, så att produkterna kan användas på alla kunder. Med andra ord måste det finnas något för alla hårtyper.
4. Kunder – nya som gamla
Om du redan jobbar som frisör har du säkert vissa lojala kunder redan, och det är viktigt att du får med dig dessa till din nya salong som en välbehövlig start för din verksamhet. Men en bra marknadsföring för att skaffa nya kunder är minst lika viktigt. En väluppdaterad sociala medier platform och snygg hemsida med möjlighet till online bokning är viktigt. Visa upp ditt arbete på Instagram och gör det enkelt för nya kunder att boka tid hos dig med ett bokningssystem som BizPoint.
Läs mer om BizPoint Boknigssystem för frisör
5. Gesällbevis och frisörlicense.
Som vi berättade tidigare behöver man faktiskt ingen utbildning eller certifikat för att bli frisör eller öppna egen salong. Men för att skapa en trygghet hos dina kunder är det bra att ha ett gesällbevis och en frisörlicens att kunna stärka din kunskap och professionalitet med. Ett gesällbevis är yrkesmässigt som bevisar att du kan hantera sax och färg, medan licensen har tillkommit för att reglera branschen då många outbildade frisörer öppnar salong. Du kan läsa mer om frisörlicens här.